90/6/5
6:44 ع
انتخاب جنسیت جنین ، یکی از خواسته های قلبی بسیاری از والدین است اما باید به این نکته توجه داشت که در بسیاری از موارد، بیماریهای ژنتیکی در یک جنس خاص مثلا در پسران بیشتر بروز می کند. بنابراین در مواردی که زمینه های قومی، نژادی و شخصی و یا خانوادگی برای ابتلا به یک بیماری خاص ژنتیکی مثلا کور رنگی. هموفیلی و یا بعضی بیماریهای عضلانی در والدین و یا یکی از آنها وجود داشته باشد. پیش از انجام هر اقدامی برای تعیین جنسیت جنین باید ابتدا به مراکز مشاوره ژنتیک مراجعه کرد.
باید توجه داشت که هیچ روش قطعی برای انتخاب جنسیت جنین وجود ندارد.و حتی با استفاده از پیشرفته ترین روشها، امکان تعیین جنسیت به 100% نمی رسد.با این حال بعضی رژیمهای خاص و یا تکنیکهای آمیزش می توانند در انتخاب جنسیت جنین به والدین کمک کنند.
برای تعیین جنسیت جنین پیش از بارداری، سه روش وجود دارد:
1- روش PGD یا تشخیص پیش از لانه گزینی جنین
وقتی افزایش سن مادر و همچنین وجود بیماری های ژنتیکی در زوج های در معرض خطر ،باعث افزایش خطر بروز ناهنجاری های کروموزومی در نوزاد می شود.مثلا در مورد بیماریهای وابسته به جنس مانند هموفیلی که بروز آن به خصوص در پسران بیشتر از دختران است. این روش استفاده می شود. در این روش،با دادن دارو به زن ، تخمک ها را به صورت مصنوعی در محیط آزمایشگاهی رشد می دهند و بعد از عمل لقاح با اسپرم ، جنین های تشکیل شده را در مرجله هشت تا شانزده سلولی مورد ارزیابی قرار داده ویک یا دو بلاستومر را جدا می کنند به این ترتیب از تولد حنینهای سالم با جنسیت مطلوب بدون افزایش احتمال بروز بیماریهای ژنتیکی اطمینان می یابند. این روش با دو تا سه درصد خطا همراه است.
2- روش جداسازی اسپرمهایX و Y و تلقیح اسپرم شسته شده داخل رحمIUI
در این روش پس از تهیه اسپرم با استفاده از روش اریکسون، اسپرمهایX و Y از هم جدا می شوند و اسپرمهای مطلوب ، جدا شده و با تزریق به داخل رحم، اقدام به بارور سازی می شود.احتمال خطا در این روش حدود 20 درصد است.
3- روش رژیم درمانی و آمیزش در زمان خاص
در این روش که بر مبنای روش شتلز، طراحی شده است، به زن توصیه می شود به مدت حداقل 4 تا 6 هفته پیش از اقدام برای لقاح رژیم خاصی را مصرف کند. و سپس در زمانی نزدیک به تخمک گذاری برای پسر دار شدن و در زمانی که از تخمک گذاری مدتی گذشته است برای دختردار شدن ، آمیزش داشته باشد.
تجربه و پژوهشها نشاندهنده آنست که دریافت بیشتر یونهای کلسیم و منیزیم موجب افزایش احتمال دختر زایی و دریافت یونهای سدیم و پتاسیم با افزایش احتمال پسر زایی همراه است.
· مواد غذایی حاوی سدیم و پتاسیم : زردآلو، هلو، موز، خربزه و آناناس، انبه، لوبیا چیتی ، گیلاس ،گلابی، سیب، گوجه سبز، آلو، کره، ماء الشعیر، کلوچه، نوشابه گازدار، مایونز ، گوشت گوساله
· مواد غذایی حاوی کلسیم و منیزیم: شکلات، قره قروت، آلبالو، زیتون ،کشک، پنیر سفید، ماست ، شیر ، تخم مرغ ، بادام و بادام زمینی بدون نمک ،مرغ و کالباس مرغ،
رعایت نکات زیر پیش از آغاز رژیم درمانی ضروری است: